Her malzemenin sahip olduğu özelliklere göre değişen akma mukavemeti, kopma mukavemeti gibi dayanım değerleri vardır. Malzemelerin bu değerlerini elde etmek amacıyla üretmiş olduğumuz makinelerdir. Bu deney sonucunda malzemeye ait gerilme-gerinim (stress-strain) eğrisi elde edilir. Böylece malzemenin ne zaman akmaya yani şekil değişimine (deformasyona) uğrayacağı, ne zaman kopacağı ve dayanabileceği maksimum gerilme gibi değerler elde edilir. Ayrıca gerilme-gerinim eğrisine göre malzemenin süneklik, gevreklik ve tokluk gibi özellikleri gözlenebilmektedir.
Süneklik
Herhangi bir nesneyi koparmaya çalıştığımızda malzemenin uzayarak ve kopmadan önce belirli bir miktar şekil değiştirmektedir. Bu malzemenin sünekliğinden kaynaklanmaktadır. Süneklik, bir nevi malzemenin şekil değiştirmeye ne kadar yatkın ve kabiliyetli olduğunun göstergesidir. Tüm cihazlarımızda tutucu fikstürlerin birbirine olan uzama ve ezilme mesafeleri % cinsinden veya metrik ölçüm birimleri cinsinden eş zamanlı olarak izlenebilir. Bunlar bir çok basit numuneyi test etmek için yeterlidir. Kompetan serilere takılabilen extansometre cihazı ile mekanik akşamlardan kaynaklanan kayıplar (Numunenin çene içinden akması veya kayması, cihazı oluşturan tüm aktarma organları ve mekanik parçaların birleşme noktalarındaki hata payları vb..) olmadan en hassas uzama değerleri alınabilir ayrıca elastisiyet modülü gibi değerler yazılımsal olarak hesaplanabilir. Ayrıca extensometreden gelen bilgiye göre makine test hızını otomatik olarak hızlandırıp yavaşlatarak akma testini zaman kaybına yol açmadan gerçekleştirir
Gevreklik
Gevreklik kavramını ise sünekliğe zıt bir kavram olarak ele alabiliriz.Örneğin alüminyumdan yapılmış bir malzemeyi elimizle bükebiliriz. Fakat aynı uzunluğa ve kalınlığa sahip demir bir çubuğu bükmek çok daha zor olabilir.Yani gevrek malzemeler şekil değiştirmeye yatkın olmayan malzemelerdir. Bu malzemelere kuvvet uygulandığı zaman bir miktar şekil değiştirmeye uğrar ve plastik bölgeye geçmeden kırılmaya uğrar. Plastik bölge akma dayanımından çekme dayanımına kadar olan bölgedir.
3 NOKTA BASMA ÇENELİ KISA FORM MODEL
Basma numunesinin altına konulan sehim extensometresi sayesinde elastik bölgeyi numerik ve grafik olarak test edebilirsiniz
BAZEN BİR TEST 2 AY SÜRER
Test metoduna göre tasarlanan 4 nokta basma cihazı numune eğim mukavemetini kaybettiği sürece belirlenen kuvveti sağlayarak numunenin deformasyonunu test eder. Sonuçlar belirlenen aralıklarda data logger mantığı ile kayıt altına alınır. İstendiğinde tam bilgisayar desteği ile çalışabilir. Bu cihazda da da sehim extensometresi kullanılmıştır.
ÇEKO:
10 teste kadar numerik, grafik ve istatistik bilgiyi kullanıcı logosu ve GLP dökümantasyonu olarak PDF formatta yazdırabilen pratik ve basit bir yazılım ile kontrol edilmesi sağlandı. Kaliteden ödün vermemek kaydı ile ihtiyaç dışı donanımlara yer verilmeyerek son derece ekonomik fiyatlar ile kolay erişilebilir hale getirildi. Artık ücretsiz EKO yazılımı ile birlikte sağlanmakta.